Stil leed onder agrariërs, ook in het Vechtdal!


8-2019


U kent ongetwijfeld die boerenromans wel, dat boek dat lekker makkelijk leest. Meestal staan een boer en boerin centraal, aangevuld met zoon/dochter, schoondochter/schoonzoon en soms opa en oma. Het wel en wee van de boerderij en de familieproblemen worden in geuren en kleuren uit de doeken gedaan. Als u het boek uit hebt is er voldoening, een goede afloop, een prima schrijver van een mooi verzonnen verhaal.

De in het boek beschreven problemen, soms drama’s komen nog steeds voor en vaker dan u denkt.



Ik ben Bert Ruitenberg, voorzitter van Boer&Toekomst Vechtdal, platform voor agrarisch stil leed. Samen met vijf medebestuursleden hebben wij in 2017 dit platform opgericht, uit nood geboren. De agrarische samenleving heeft het de laatste jaren enorm voor de kiezen gekregen. Belangrijke oorzaken zijn de sterk schommelende en te lage opbrengstprijzen, een uitermate kritische consument/medeburger en een overheidsbeleid dat niet stuurt, maar volgt. Het vraagt (te) veel van de ondernemer en zijn gezin en leidt tot afwijkend gedrag; stil leed. Het is belangrijk dat dit in een zo vroeg mogelijk stadium bespreekbaar wordt gemaakt binnen het gezin en met de erfbetreders. Dit zijn mensen die vanwege hun relatie met het bedrijf of het gezin hen regelmatig bezoeken.



Hoe herken je stil leed?

Dat is best moeilijk. Je moet bedrijven en boeren wel een beetje kennen. Als het altijd een keurig opgeruimd erf was

en je ziet alles en ook het vee ‘achteruit gaan’, dan is dat een signaal. Een boer die zichzelf opsluit op zijn bedrijf of juist heel veel afwezig is, is ook een teken aan de wand. Het is voor erfbetreders lastig om signalen die ze opvangen bespreekbaar te maken. Ze ervaren het als ‘verraad’, of de klantrelatie is in het geding. Daar werken we aan door protocollen te promoten. Het platform pakt signalen op en bekijkt wie het beste een eerste contact kan gaan leggen om ze snel mogelijk door te verwijzen naar professionele hulpverlening. Kent u een boerengezin waar u zich zorgen om maakt? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Heb aandacht/ zorg voor mens en dier in uw omgeving. Onze gegevens zijn te vinden op www.boerentoekomst.nl.





Bert Ruitenberg

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voerperikelen

Afrikaanse varkenspest (AVP)