De honderdduizend koe.



 

Op ons melkveebedrijf heeft Nora 1, een koe van 12 jaar oud, meer dan 100.000 kg melk geproduceerd. Vroeger was dit heel bijzonder. Ik was, als meisje uit de stad, erg verbaasd over de feestelijkheden toen op ons oude bedrijf in Aadorp Aagje 5 deze mijlpaal in 1988  bereikte. Het werd groots gevierd, de noabers maakten een prachtige boog en de burgemeester huldigde haar met een mooie lauwerkrans en het O.R.S. (Overijssels Rundveesyndicaat) bood een receptie aan.

Nora werd ook gehuldigd, maar wel een stuk soberder, ze krijgt een certificaat en een vermelding op de website van de CRV(coöperatieve rundveeverbetering). Hierop staat ze samen met de, dit jaar al meer dan 2500, dames die ook deze grens zijn overgegaan.

Toch krijgt ze iets extra’s, ze is namelijk de 1e koe die deze mijlpaal bereikt op ons huidige bedrijf. De CRV komt ons persoonlijk feliciteren en we krijgen een mooie plaquette.

Ik heb de koekaart, een A4-tje met alle productiegegevens, er bij gepakt om wat meer over deze dame op leeftijd te weten te komen. Nora is geboren 14 dagen na de opening van ons melkveebedrijf, ze de oudste koe in onze kudde. Haar 1e kalf kreeg ze in juli 2010, en na de geboorte van haar 9e kalf in september 2019 bereikte ze de 100.000 kg grens.

Tussen Aagje uit Aadorp en Nora uit Sibculo zijn veel verschillen. Nora, een zwartbonte koe, produceerde haar 100.000 kg melk in 10 jaar tijd, terwijl Aagje, een rode van het MRIJ-ras, er 14 jaar voor nodig had.  In 1988 was de gemiddelde jaarproductie per koe ongeveer 7000 kg nu is dat al 9000 kg, toen was er een melkquotum terwijl we nu te maken hebben met fosfaatrechten. De leefruimte van Aagje was minder dan die van Nora in onze ruime ligboxenstal, de eerste werd 2x daags gemolken in de melkstal en de laatste maakt gebruik van VMS, het vrijwillig melksysteem “de melkrobot”. De liters van Aagje gingen naar de Ormet en de liters van Nora gaan naar FrieslandCampina.

De opbrengst van deze melk voor de boer is in 32 jaar onveranderd fl 0,76/kg in 1988 en € 0,35/kg in 2020. Wat ik zeker weet is dat de zorg voor beide koeien 100 procent in orde was en is en dat Nora ons de gezonde liters melk de komende tijd zal blijven leveren . Ze is nog kerngezond en heeft al weer een mijlpaal bereikt:  voor de 10e keer een kalfje gekregen.

 

Ellen

Melkveebedrijf Gast-Geerdink,

Sibculo

 

 

 

 

 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Stil leed onder agrariërs, ook in het Vechtdal!

Voerperikelen

Droogte.. toen en nu!