Stadsvarkens
Week 38 2018
Heel lang
geleden liepen de varkens los in de stad. Zij ruimde de voedselresten op die de
mensen niet meer konden gebruiken en tegen de winter werden de varkens geslacht
en hadden mensen te eten. Later kwam hier de schillenboer voor in de plaats.
Dit was met het oog op ziekten natuurlijk veel beter. Inmiddels is de
schillenboer bij ons vervangen door de ROVA die de groene container komt legen.
Ik moet er niet aan denken dat we de resten maar ergens neer zouden gooien. Wat
een ongedierte zal er wel niet op af komen? Bah.
Toch krijgen
onze varkens nog steeds voedselresten, alleen zijn dat niet de etensresten die
we vandaag de dag in de GFT-bak gooien. Wat wij als burgers niet zien is dat
bij de aardappelfabrieken en bijvoorbeeld de suikerfabrieken resten
overblijven. Friet en suiker eten we als mensen op, maar aardappelstoomschillen en bietenpulp kunnen
we als mensen niets mee. Dit geldt ook voor de bakkerijen. Mislukte producten
gaan naar de veevoederfabriek. Deze maken er lekkere en goede brokken voor onze
varkens van. Hierdoor wordt de voedselverspilling fors verminderd. Wist u dat
65% van het varkensvoer bestaat uit dergelijke resten?
Wat mooi
eigenlijk dat zo’n varken die waardeloze voedselresten om kan zetten in een
lekker stukje vlees dat wij als mensen weer kunnen eten. Daarnaast levert een
varken ook mest. Hierop kunnen gewassen groeien zoals bijvoorbeeld aardappelen,
groenten, maar ook de granen waar uw brood van gebakken wordt. Een varken van nu is net als vroeger het stadsvarken een echt
kringloopdier en eigenlijk onmisbaar in onze samenleving.
Ik ben dan
ook blij met onze varkens op de boerderij.
Ruth van der
Haar, varkenshoudster te Collendoorn
Reacties
Een reactie posten