Varkensvlees met sterren


week 13 2019

Varkensvlees met sterren kent u dat? Het sterrensysteem is in het leven geroepen door de dierenbescherming. Bij varkensvlees met 1 ster krijgen de dieren meer ruimte en meer afleidingsmateriaal dan op gangbare bedrijven. Biologische varkenshouders krijgen 3 sterren. Sommige bedrijven hebben de varkens buiten, maar geen sterren. Doorgaans zijn dit hobby bedrijven. Zij vinden het houden van varkens geweldig, maar kunnen hier niet hun boterham mee verdienen.


Als ik de media lees, zouden we allemaal op biologische wijze varkens moeten houden, maar daar geloof ik helemaal niets van. Biologische varkens hebben dan wel meer ruimte, stro en kunnen naar buiten, maar op deze bedrijven zijn geen milieumaatregelen te nemen. Dit kan wel op de gangbare bedrijven (de grootste groep in Nederland), omdat er stalsystemen zijn en luchtwassers die de stallucht zuiveren. Hierdoor komt er minder ammoniak, fijnstof en geur in het milieu terecht. En dat vind ik als varkenshouder ook belangrijk. Daarnaast is
ook de consument aan zet. Men kan wel roepen dat er meer biologisch varkensvlees geproduceerd moet worden, maar dan moet het in de winkel wel gekocht worden. Want weet u dat maar 3% van de varkenshouders in Nederland biologisch is en dat er nu varkenshouders op een wachtlijst staan om te kunnen omschakelen van gangbaar naar biologisch? Niemand kan toch een product blijven maken en dit onder de kostprijs verkopen? En inderdaad kost het produceren van biologisch vlees meer dan gangbaar.
Wat u koopt maakt mij niet zoveel uit. Ik ben blij met de keuze die er is. Tenslotte wonen we ook niet allemaal niet in dezelfde soort woning en rijden we ook verschillende soorten auto’s. Maar als u vindt dat iedereen biologisch vlees moet kopen, hoop ik dat u dat zelf ook doet. En dan niet alleen in het weekend. En dan ook niet alleen uw gehaktbal of karbonaadje, maar ook het broodbeleg en het worstje bij de borrel. Succes met uw keuze.

Ruth van der Haar, varkenshoudster te Collendoorn


Reacties

Populaire posts van deze blog

Stil leed onder agrariƫrs, ook in het Vechtdal!

Voerperikelen

Afrikaanse varkenspest (AVP)