Droogte.. toen en nu!

week 29 -2018


Weekblad De Toren heeft samen met LTO Vechtdal columnisten uit verschillende sectoren benaderd om maandelijks een kijkje te geven in ’t leven van de boer. Ik mag het spits afbijten en vertegenwoordig de sector ‘Bloembollen & Akkerbouw’


Geschiedenis
1921: Het droogste kalenderjaar met 387mm (normaal 833mm). Een jaar later: 1922, Adrianus Snoek begon met de teelt van bloembollen in Noord Holland. 1959: Kurkdroog: Zijn zoon, opa Jan Snoek, gaat verder in de bloembollen in de NOP.  1976: Zijn zoon, mijn schoonvader Adri Snoek, start voor zichzelf in de bollen in dit extreem droge jaar. 1983: Samen met zijn vrouw verruilt hij de NOP voor Balkbrug. Een zeer nat voorjaar met een warme zomer. 2018: Hun zoon en mijn man, David Snoek, neemt het huidige bedrijf over en wederom is er een groot neerslagtekort. Toeval?

Kunstmatige regen
Het is dan ook nooit de vraag óf we gaan sproeien, maar wánneer. Al weken zijn wij bezig met 24/7 kunstmatig regenbuien creëren van ca 28mm. Ieder voorjaar worden de krokussen en tulpen beregend, maar nu ook de uien, bieten en gladiolen. De haspels en geluidsarme kasten maken beregeningsronde na ronde, na ronde, totdat de weergoden ons gaan helpen. Het ritme kennen wij, maar de tijdsinvestering valt altijd tegen. Je staat ermee op en gaat er mee naar bed: eerst de controleronde bij de haspels.  Overdag gaat immers de gewasbescherming, oogsten, pellen, verwerking, administratie etc, gewoon door. Voor hen die gras, mais of andere gewassen willen gaan sproeien, blijft het afwegen.  Wel of niet starten? Is het de investering waard? Voor zowel boeren als burgers zijn de weergoden nu meer dan welkom. Sproeiers, slangen, uw gieter... het kan dan weer worden opgeruimd en terug naar de normale werkzaamheden.

Irma Snoek-Batterink, Snoek Bloembollen Balkbrug

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stil leed onder agrariërs, ook in het Vechtdal!

Voerperikelen