DUURZAME HERSENSPINSELS OP DE BOERENCAMPING.


Het is weer gelukt om een paar dagen op vakantie te gaan. Dit jaar stonden we 6 nachten op een camping in Gelderland. Niet te ver, maar ver genoeg en 24/7 telefonisch bereikbaar dus mocht het echt nodig zijn kunnen we even op en neer. Zodra we zijn ingecheckt en de caravan op de plek staat begint de vakantie. Ons doel is rust, zoveel mogelijk buiten zijn, boeken lezen, iedere dag een uitstapje en af en toe een praatje met campinggasten.

 

Vroeger genoot ik onvoorwaardelijk van alle mooie natuur en de prachtige steden met de gezellige terrassen maar sinds de “stikstofcrisis” zit er constant een duurzaam stemmetje in mijn hoofd.

 

 De bramenstruiken vol prachtige vruchten, onkruid volgens de natuurbeheerders én veroorzaakt door de landbouw. Enorme koppels ganzen en eenden, ieder jaar meer, die toch ook een flinke stikstof uitstoot hebben. De terrassen voorzien van de meest luxe verwarming,  hoelang zou het duren voordat deze in de zomer worden vervangen door airco’s? Op de camping spreken we met gasten die 3 weken vakantie vieren in eigen land. De voorjaarsvakantie moesten ze verzetten naar het najaar. Vliegen naar Turkije,  All Inclusive, dat is zelfs voordeliger dan een week naar Zandvoort met de trein.

Prachtige motoren en oude auto’s die over de bosweggetjes pleziertochtjes maken en hierbij flink wat stikstofoxides produceren.

Een gesprek tussen studenten op het terras: Ze vragen om “havermelk” in hun cappuccino, en zijn blij met de airco op hun studentenkamer.  Binnenkort maken ze een stedentrip naar Hamburg met het vliegtuig vooral om te shoppen.

Een campinggast vertelde over de hitte op Kreta vorig jaar:  “we hadden de hele dag buiten de ventilator aan, en deze vakantie staat deze ‘s nachts in de caravan te blazen. Heerlijk!”

 

Mooi deze luxe, Nederlanders zijn welvarend, geld en vrije tijd genoeg. Geen zorgen om gezond voedsel dat in Nederland zo duurzaam mogelijk wordt geproduceerd en wat voor iedereen betaalbaar is. Wat ik echter ook zou willen is een beetje begrip voor onze voedsel makers. Boeren die genoegen nemen met een laag uurloon en met weinig vakantiedagen. Ze zijn tevreden omdat ze het allermooiste beroep mogen uitoefenen in één van de prachtigste landen van de wereld. Dat heb ik natuurlijk verteld aan iedereen op de camping die het maar horen wilde en dat werden hele mooie gesprekken.

 

Ellen

Melkveebedrijf Gast-Geerdink,

Sibculo

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stil leed onder agrariërs, ook in het Vechtdal!

Voerperikelen

Afrikaanse varkenspest (AVP)