Levensduur
Ieder jaar of bijna iedere maand kom ik er niet onderuit
dat er een koe weg moet van het bedrijf. In het ergste geval wordt deze door de
Rendac opgehaald. Deze haalt door heel het land dode dieren op. Meestal gaat de
afgevoerde koe naar het slachthuis en een enkele keer mag deze koe nog een
seizoen bij een collega in de wei grazen om wat kilo’s te kweken. In deze
af
voergevallen krijg ik nog een restwaarde uitgekeerd.
Om met de
maatschappelijke trend mee te doen, is de term levensduur actueel. Je moet je
koeien zo oud mogelijk laten worden. Als je de koeien ouder laat worden, heb je
minder vervanging nodig. Een economisch gegeven want een kalf opfokken tot
melkkoe in 2 jaar kost zo’n 2.000 euro. Ook kun je met minder jongvee meer
koeien melken binnen je productiequotum.
En tegenwoordig bemoeit ook onze melkfabriek zich met de duurzaamheid op
de leveranciersbedrijven. Is de gemiddelde leeftijd van de afgevoerde koe hoger
dan 6 jaar en 3 maanden dan heb je de maximale score van 0,15 cent toeslag per
liter melk.
Naast de emotionele reden dus volop economische redenen
om koeien zo oud mogelijk te laten worden. De belangrijkste invloed hierop is
natuurlijk de veehouder zelf. Je vee goed verzorgen met ritme en regelmaat, een
goede huisvesting geven en goede voeding. Zelf geef ik een koe vaak een tweede
kans. Dit betekent een tijdje veel werk en niets verdienen aan een koe met de
hoop dat ze herstelt van haar mankement en daarna weer gewoon meedraait in de
koppel. Dit heeft wel soms tot gevolg dat de kwaal verergert en de Rendac de
koe op moet halen. Troost is dan dat ze toch al niet veel euro’s opgebracht zou
hebben.
Van de afgevoerde koeien in ons land is 85% gedwongen.
Hiervan zijn slecht uier, slecht beenwerk en onvruchtbaarheid alle voor een
kwart de oorzaak. Van de 15% vrijwillige afvoer is de hoofdoorzaak dat ze
overbodig zijn omdat ze niet binnen het productiequotum passen. Daarnaast
kunnen ze ook een te slechte productie hebben. Zelf heb ik hierom nooit een koe
geruimd en ruimen voor productiequotum voorkom ik tot nu toe steeds door het
naar behoefte bij te kopen. Dit met het plan om ieder jaar een paar koeien meer
te houden en zo de stijgende vaste lasten over meer geleverde liters melk te
verdelen. Met de tijd meegaan zullen we het maar noemen.
Wim Scholman, melkveehouder in Balkbrug.
Reacties
Een reactie posten