Een spannend weekend

Aankomend weekend wordt een spannend weekend. Een groep zeugen gaat dan biggen. Hoe we dat weten? Nou heel simpel; drie maanden, drie weken en drie dagen na de bevruchting gaat een zeug werpen. Dat kan twee dagen eerder of later, maar niet veel meer.


Doordat een groep zeugen tegelijk bigt, kun je als varkenshouder er een betere zorg aan geven. Het blijft altijd spannend hoeveel biggen er uit de zeug komen. Dit is nog steeds anno 2020 niet te voorspellen. Ik scan of ze drachtig zijn, maar hoeveel biggen erin zitten blijft een verrassing.

Tijdens het bigproces lopen we vaak heel zachtjes minimaal twee keer per uur een rondje door de afdeling om te kijken of de geboortes voorspoedig verlopen. Soms moet je een zeug helpen, bv. als er twee biggen tegelijk uit het geboortekanaal willen of als de weeën stoppen. Maar gelukkig werpen de meeste zeugen vanzelf. Ook lopen de biggen gelijk na de geboorte, richting het uier op zoek naar melk. Dit vind ik altijd wonderbaarlijk. Zonder dat je ze iets vertelt, weten ze wat ze doen moeten.

Een toom of terwijl een koppel van 14 gelijke biggen vinden wij mooi, maar dat varieert van 6 tot 20. Gelukkig accepteert een zeug de biggen van een andere zeug, dus kunnen we de biggen zonder probleem verplaatsen als ze de biest maar op hebben. Zonder biest gaat een biggetje dood en helaas lukt het nog niet om biest van zeugen na te maken. We kunnen wel melk bijvoeren in een kommetje, maar dan zijn de biggen minimaal één dag oud. Soms heeft een zeug te weinig melk, dan is het fijn dat je de biggen melk kan geven. We willen graag alle geboren biggen ook groot brengen. Daarom sorteren we de biggen ook nog naar hun grootte. Kleine biggetjes leg ik dan bij een jonge zeug. Deze heeft vaak mooie kleine tepels en de melkkwaliteit is ook beter dan van een oude zeug. Daar kunnen de zwaarder biggen wel naar toe. Zo hoop ik dat ze allemaal groot kunnen worden.

Ruth van der Haar, varkenshoudster te Collendoorn

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stil leed onder agrariërs, ook in het Vechtdal!

Voerperikelen

Afrikaanse varkenspest (AVP)